Alain Craens koos na het Hoger Secundair Kunstonderwijs voor een opleiding aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen, waar hij de Eerste Prijzen Compositie (prijs A. De Vleeshouwer), Notenleer, Harmonie (prijs Paul Gilson), Contrapunt, Fuga, Hobo, Engelse hoorn en Kamermuziek behaalde.

In de periode van 1978 tot 1998 was hij leraar hobo, kamermuziek en harmonie aan het Stedelijk Muziekconservatorium van Leuven, de Rijksacademie van Antwerpen en de Stedelijke Muziekacademie van Antwerpen (afdeling Ekeren), waar hij van 1993 tot 1996 waarnemend directeur was.

Hij doceert muziekschriftuur en arrangement en coördineert de AMV vakken aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen, en oefent er sinds 2001 ook de functie van artistiek directeur uit.

Als uitvoerend musicus was hij hobo-solo van het orkest van de Vlaamse Kameropera en het Vlaams Kamerorkest en gaf hij met verschillende ensembles en orkesten concerten in binnen- en buitenland.

Alain Craens behaalde naar aanleiding van het einddiploma de prijs Paul Gilson voor harmonie en de prijs A. De Vleeshouwer. Diezelfde prijs A. De Vleeshouwer kreeg hij ook in mei 1985 voor zijn compositie ‘Divertimento voor hobo, klarinet en fagot’. Ook ontving hij tweemaal de prijs Cantabile voor pianocompositie in 1989 en 1991.

Alain Craens kreeg verschillende compositieopdrachten en zijn werken werden door gerenommeerde musici en ensembles gecreëerd en uitgevoerd. Heel wat composities staan op CD (o.a. labels Arsis Classics, Phaedra, De Haske,…) of werden opgenomen door de radio.